Tygelsjö -  MalmöTygelsjö & V Klagstorp

TV-Byn

Lasse Holmqvists tid i Tygelsjö

Lasse Holmqvist bodde i Tygelsjö bakom en av bensinstationerna, på gården Vårbo (No. 16). Men han levde hemma hos alla, som Sveriges Mesta Skåning. Hemma-hos reportagen i Se och Saxons satte Tygelsjö på kartan.

Peter Stark
Lasse Holmqvist framför hemmet i Tygelsjö. Foto: Pierre Mens.

Lasse Holmqvist bodde i Tygelsjö bakom en av bensinstationerna, på gården Vårbo (No. 16). Men han levde hemma hos alla.

Som Sveriges Mesta Skåning gjorde han TV-programmen På Luffen (1959), Bialitt (1961) och Här Är Ditt Liv (1980 - 1988), och så skrev han böcker om resor i USA och Skåne. Tiden i Tygelsjö varade 1965 till 1980, året då han träffade Britt Bass som gästade Här Är Ditt Liv.

I boken Våra Skånska Bilder (Holmqvist, 1977) skriver Lasse, till bilder av dåvarande frun Ann-Marie, om byns historia från stenåldern till dagens förvandling från bondby till förort.

Tygelsjö är således en urgammal bondby som nu förvandlats till villaförort till Malmö. Man kan ju förstå att äldre bybor känner sig lite vilsna.
På 30-talet fanns det i Tygelsjö fem speceriaffärer, slaktare, frisör, café, cykelaffär, två skomakare och två skräddare.
1977 när invånarantalet är det tredubbla har vi ett café och en ICA-hall, inget mer. Villor dyker upp som svampar ur jorden, men när det gäller allmän service har utvecklingen gjort halt.

Lasse syftar på byggboomen under 60- och 70-talen. Utvecklingen gjorde halt i nästan 20 år. Under 2000-talets första decennier byggdes det åter i Tygelsjö.

Illustration av Ann-Marie Holmqvist till kapitlet Tygelsjöbilder i boken Våra Skånska Bilder (A&M)..

Under tiden i Tygelsjö gjordes hemma-hos reportage från tidens veckotidningar.

Så här skriver tidningen Saxons i mars 1972:

Inte precis söder om landsvägen, men väl en knapp mil söder om Malmö ligger Tygelsjö. Där bor tusentalet personer, lika många män som kvinnor. Men berömmelsen väger ojämnt, för det är enbart en kvartett herrar, som är namnkunniga. På stenkasts avstånd bor skådespelaren Halvar Björk, mångsysslaren Lasse Holmqvist, balettmästaren Teddy Rhodin och filmfotografen Johnny Schwerin. Alla har de teater och TV som gemensam nämnare.

Tidningen Saxons slogs 1987 ihop med Hemmets Journal.

Tidningen Saxons i februari 1972. Källa: Privat samling.

Och i Mars 1975 besökte tidningen Se, den svenska motsvarigheten till amerikanska Look och Life, Tygelsjö:

Tygelsjö, där Holmqvists bor, hör icke till pärlorna i det pärlrika Skåne. Men huset är gammalt och trivsamt...
Tygelsjö är ingen pärla men huset är trivsamt (Saxons, 1972). Källa: Privat samling.

I trettio år flyttade Lasse Holmqvist svensk TV:s tyngdpunkt från Stockholm till Malmö och Skåne. Programmet Bialitt var ett skånskt Hylands Hörna. När Här Är Ditt Liv drog över tiden i TV-tablån fick Stockholm och övriga program vänta; ibland så mycket som tjugo minuter.

Hans branta fall under 1990-talet är tragisk. Det är också en tidlös historia. Ett fåfängt försök att skapa en egen TV-kanal för Öresundsregionen. Ville han göra i Skåne det John Stenbeck gjort med TV3? Eller var det hybris; överskattade kan kanske sig själv efter att ha varit känd och folkkär i över trettio år? Kanalen gick i konkurs och drog med sig Lasse.

Efter en hjärtinfakt dog Lasse Holmqvist 1996. Då var huset i Tygelsjö sålt sedan länge.

Källor

Holmqvist, Lasse och Ann-Marie (1977), Våra Skånska Bilder. A&K

SVT Play. https://www.svtplay.se/sok?q=lasse+holmqvist