Tygelsjö -  MalmöTygelsjö & V Klagstorp

Konst

Åke Arenhill målar motorvägsavfarten

Tidigt sjuttiotal och konstnären Åke Arenhill sätter upp sitt staffli vid motorvägsavfarten till Tygelsjö och V Klagstorp.

Peter Stark
Åke Arenhills målning från boken Skånes Goda Sidor (Arbetet, 1974)
Autostradorna skär oblygt upp det skånska landskapet och avslöjar hemliga förhållanden mellan gårdar, brunnar och alléer.

Så skrev Åke Arenhill i första kapitlet i boken Skånes Goda Sidor, utgiven 1974 av tidningen Arbetet i Malmö. Vid den tiden var Åke Arenhill ännu inte känd som mannen i ägget från TV-programmet Tro't om ni vill (1977-79). Men han var känd för mycket annat: reklamman och direktör för modebutiken Ohlssons Beklädnad i Malmö, affischerna till Teater 23 och som regissör. Men kanske mest känd som skåning och landskapsmålare, och det var nog det som gjorde att han fick inleda Arbetets bok om Skåne 1974.

Även 1974 måste motorvägen från Malmö mot Trelleborg varit tillräckligt trafikerad för att det skulle varit obehagligt att stå vid vägkanten och måla. Autostradan delar inte heller Tygelsjö på samma sätt som den delar Hököpinge några kilometer längre bort. Och varför han valde just avfarten mot Tygelsjö, där det inte finns en naturlig plats att stanna på, får vi aldrig veta. Åke Arenhill avled 2018 vid 98 års ålder.